Sonja & Janne
Tomas Minne Om hemsidan Dagboken Bostäder Släktregister Julbrev 2020

Välkommen till Sonja och Janne Helling   

Våra levnadsförhållanden förändrades när sonen Tomas dog i februari 2020.

Tomas gav sig iväg på egen hand, utan att ta med sin Alma Bunita, på utlandsresan till Jamaca. Kan det ha varit hans avsikt att detta skulle bli hans livs sista resa? Han dog tragiskt nog vid 51 års ålder den 21 februari 2020.
Vi har gjort minnessidor för Tomas Helling. Detta är en länk direkt till hans Minnessidor.

Kan detta bli vår sista uppgraderingen av hemsidan?

Janne har bestämt sig för att han nu är för gammal att arbeta med denna hemsida på såväl svenska som delar skrivna för hans amerikanska släktingar: Pages in English. Vi räknar med att du som tidigare kommer att finna det du söker under hemsidans huvudsidor eller under deras (undersidor). Allt kommer tills vidare att finnas kvar.

Det verkar som det inte blev den sista uppgraderingen. I december 2020 kom ett brev från Jannes second cousin Janet Warren i Florida. Hon hade fått ett Mystery som hon ville ha hjälp med. 
Jannes intresse för att söka fakta väcktes. Han fick hjälp av sakkunniga och han skrev en artikel på tre sidor såväl på svenska som engelska. Detta blev till ett svar på Mystery som sändes som snigelpost till USA.     Artikeln har även lagts in på hemsidan, men observera att den består av tre A4-sidor att läsa! Börja gärna med
att printa ut de tre sidorna innan du börjar läsa dem!
   

Vår hemsida har en ny struktur.

Du har numera lyckats kommit hit. I slutet av januari månad 2020 ställde Janne till det med vår hemsida. Både vi själva och våra gäster kunde då inte längre komma in. Det var före sonen Tomas bortgång. Vi har nu löst dessa problem och du kanske även som en engångsåtgärd har du fått ett e-postmeddelande om saken.

 

Huvud- och underrubriker.

I vår nya struktur finns sex avdelningar med huvudrubriker som här är blåfärgade. Från dem finns en direkt länk till deras underavdelningar som har fått svart text. Det finns böcker och artiklar om dåtid, nutid och framtid.

1. Jan & Sonja (Tomas Minnessidor, Om hemsidan, Dagboken,  Bostäder, Släktregister, Julbrev 2019)
2. Släkthistoria (Bildspel Närke, Emigration, Medelklassen, En boomer, Personlig identitet, Tre vägar)

3. Nackehultet (Nackeloftet, Ett kulturlandskap, Tre täppor)

4. Sverigehändelser (Sveriges position, Värderingar, Stad och Land, Demokrati, Nobelprisen, Återblickar)

5. Miljö & Klimat (Agenda 2030, Om kultur, Hans Rosling, Factfulness, Greta Thunberg)

6. Litteratur (Böcker, Artiklar 2017, 2018, 2019, 2020, Pärmars innehåll, Hänförd vid 80 års ålder samt Mystery)

 

Om du söker en bok eller artikel rekommenderas att söka upp den först under 6. Böcker & Artiklar med underrubriker: Böcker och artiklar 201720182019 eller 2020. Under artiklar anges även den månad när de skrevs.
Med understrykningar finns en direkt länk. 2018 slutade Janne att skriva böcker och övergick till att skriva  
artiklar, främst om nutiden, men även om dåtid och framtid och som han kunde skriva klart inom en månad.

Senaste månadernas nya artiklar.

Artiklar som Janne har skrivit under november och december 2019 har flyttats över till:

Böcker & Artiklar, under 2019. Artikelserien Stad och land Del 1, blev uppdaterad i januari 2020 och den första artikeln fick den nya titeln Mellan stad och land. Andra nya artiklar under januari månad blev: Rapport från en boomer. Ungdomar deltar i samhällets vidareutveckling och Varför svenska ungdomar har blivit så kompetenta. Under februari månad tillkom: Halling eller Helling. (Oservera att det för den först kommer en artikel om emigrationen ifrån Närke). I december 2020 tillkom Mystery. Observera att den artikeln består av tre sidor att läsa!

Senaste månadernas aktiviteter.

Dagboken informerar om våra aktiviteter under ett antal månader fram till och med februari 2020. Efter att sonen Tomas hade dött, dog även Jannes intresse för att skriva berättelser.  

Jan Hellings sista böcker.

Jan Hellings sista bok blev "Min syster Christina". Den skrevs 2017 och handlar om släktens första emigrant. Christina lämnade Närke år 1867 och åkte till Wisconsin i USA med sin familj. Där bosatte sig familjen på Nerike Hill. Boken har översatts till engelska och finns att läsa via en länk på högersidan: Pages in English. Och därifrån kan du söka vidare till Short story för att finna "My sister Christina".
Observera att texten i denna version är på engelska!

Sonja Hellings första bok.
Under 2019 och 2020 har Sonja arbetat med sin första bok. Den har blivit klar i april 2020. Den kommer kostnadsfritt att sändas till hennes släktingar. Den handlar om hennes föräldrar Ruth och Otto och deras kärlekshistoria,  samt dessutom om Sonja och hennes samtida aktiviteter.
Sonjas höjdpunkter under 2019 blev när hon fyllde 80 år. I övrigt deltog hon under året i en bokcirkel, en återträff för  medlemmar i en Nordisk utbildning 1987 samt att hon blev invald i styrelsen för Hörselskadades förening. 
Under året ökade hon även sitt engagemang för politiken i Trollhättan.

Fritidsgården Nackehultet och gäststugan Nackeloftet.

Nackehultets tomt i Dalsland finns en timrad gäststuga som är döpt döpt till Nackeloftet. Under 2019 och 2020 har vi haft många gäster i stugan som blivit inbokade genom Airbnb. För närvarande vet vi inte hur det kommer att bli under 2020. Än så länge får inte utlänningar resa in. I stället har det visat sig att stugan under sommaren varit uthyrd till många svenskar.  
Under perioder då stugan inte är uthyrd lånar vi ut den kostnadsfritt till släktingar och goda vänner. 

Intresserade rekommenderas att höra av sig i god tid till Sonja Helling eller vår dotter Anna-Lena. 
Här finns en länk till en kalender som informerar dig om när stugan är uthyrd.

Fotografier.

Här finns även en länk till fotografier av våra bostäder i Trollhättan och Nackehultet i Dalsland.

Här kan du söka i innehållet

Hemsidans ägare:

Jan och Sonja Helling
Järnvägsgatan 5
461 31 Trollhättan

Janne 0705 163 573
Sonja 0702 304 719


Hemsida med Sitoo

Copyright 2010